Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Inštrukcije tehničnega naravoslovja

Popularne novičke

svet, vreme, šport

nogomet, Slovenija, igra

film, kino,

življenje,

potovanja, foto,

računalništvo, zabava

avtomoto, izleti,

koncerti, reportaža,

telefonija, EU,

košarka,

horoskop

RS, ŠOU, UNI

FS, FA, NTF

stanovanje

iščeš študentsko sobico

poglej tukaj

Dogajanje na sceni

L A T R I N A

(spletna oddaja o sceni)

A R I T M I J A

(spletna oddaja o glasbi

in napovednik o koncertih)

D E F O N I J A

(ciklus nekomercialnih

žanrskih koncertov, jazz)

I G L U

(malo smeha ne škodi)

KAVARNA NUK

I(najbolj ŠIK kavarna v mestu)

KRIŽANKE

(slovenski hram koncertiranja)

KINO

(kino DVOR ali KOMUNA)

KINO ŠIŠKA

(glasbeno/umetniško dogajanje)

LIfE

(Ljubljanski filmski festival)

MGL

(Mestno gledališče Ljubljansko)

GLEJ

(Gledališče Glej)

CPI - Center za poklicno izobraževanje

ŠTUDENTSKI.NET (Študijsko gradivo)

ZSIS - Zveza strojnih inženirjev Slovenije

zadnja novica: Vabilo na Akademijo ...

TMS - Tehniški muzej Bistra

Zanimive strokovne revije:

Najboljši vic o študentih do sedaj

Ti a veš kdaj pa res veš, da je končno že cajt da skončaš študij?

Hm nevem ...

Ko ti lučka za rezervo v avtu crkne ;)

Če veš boljšega, ga sporoči na mail in ga zapišemo ...

[email protected]

Spletni portali, kjer najdete ogromno uporabnega znanja in podatkov potrebnih za tehnične študije

strojništvo, gradbeništvo, ...

lynda.com - izobraževalen portal za širšo rabo ...

Zanimivosti in novice iz tehničnih strok

Torek 14.10.2014 - Inštrukcije naravoslovja

Simulacija delovanja krmilnega ventila ter posledično delovanje delovnega bata v cilindru ...

Nedelja 12.10.2014

Simulacija Mehatronskih sistemov - software.

NEDELJA 12.10.2014, 17:18

Slovenski avtomobilski vizionar s svojim električnim avtomobilom piše zgodovino. Padel je rekord … Andrej Pečjak je izpolnil obljubo: na elektriko je brez vmesnega polnjenja prevozil 726 kilometrov!

Avtor: Jure Gregorčič

Andreju Pečjaku je uspel podvig. S svojim električnim avtomobilom je brez vmesnega polnjenja baterij z Bleda pripeljal v Dubrovnik. 726 kilometrov je nov rekordni električni doseg v odprtem prometu.

Slovenski električni avtomobil metron 7 je povozil predsodek o dometu električnih avtomobilov. Brez vmesnega polnjenja je Andreja in Jasno Pečjak z Bleda pripeljal v Dubrovnik in dokazal, da se tudi na elektriko, da potovati daleč, 726 kilometrov daleč, brez iskanja vtičnice.

Slovenski inovator in avtomobilski vizionar Andrej Pečjak je skupaj z ekipo inštituta Metron naredil tisto, kar je obljubil. Z električnim avtomobilom metron 7, čigar tehnologija električnega pogona in baterij je bila razvita v Sloveniji z domačim znanjem in rešitvami, je v dveh dnevih z Bleda pripeljal v Dubrovnik brez vmesnega polnjenja baterij.

Zgolj na električno energijo, shranjeno v dveh baterijah, je torej naredil kar 726 kilometrov in s tem dosežkom postavil nov svetovni rekord. Z električnim avtomobilom tak podvig še nikomur ni uspel v pogojih odprtega, realnega prometa.

Trenutni rekordi v dosegu električnih vozil znašajo sicer okoli 1.200 kilometrov. A ta razdalja je bila dosežena pri enakomerni krožni vožnji s hitrostjo 30 km/h. Torej brez pospeševanj, zaviranj, vzponov … v avtomobilsko nenaravnem okolju.

Pečjakova epska vožnja, ki je na elektriko povezala gorenjski in jadranski biser, dojemanje elektromobilnosti na cesti nedvomno postavlja v povsem novo dimenzijo, saj je slovenski avtomobilski vizionar danes podrl največji predsodek elektrike na cesti, doseg.

Slovensko znanje, ki v tem projektu predstavlja številne pomembne deležnike, med njimi tudi Letriko - ta je izdelal izjemen elektromotor in krmilnik - avtomobilsko industrijo postavlja pred nove izzive. Pečjak je dokazal, da se da, in da bo izgovorov tudi največjim počasi zmanjkalo.

Na Stradunu je Andreja pričakala množica ljudi, vključno z županom Dubrovnika

Z Andrejem smo spregovorili takoj, ko je metron 7 pred navdušeno množico parkiral na slikovitem Stradunu. Za Planet Siol.net je nekaj minut po rekordnem dosežku povedal:

"Iskreno ne znam povedati, kaj to pomeni za prihodnost. Na mostu pred Dubrovnikom sem prvič zares začutil, da nam je uspelo, da smo z ekipo iz Metrona naredili zares veliko stvar. V bateriji je ostalo še za okoli 3 odstotke razpoložljive električne energije. Vzdušje je neverjetno in v hipu sem ostal brez vseh letakov o slovenski električni mobilnosti, ki jo razvijamo na inštitutu Metron. Res sem vesel in zelo zadovoljen, da smo dokazali, da se na elektriko da potovati."

Andreja je v Dubrovniku pričakala navdušena množica ljudi, svojevrsten tehnični rekord pa je prišel pozdraviti tudi župan. Elektrike je ostalo še za okoli 15 kilometrov umirjene vožnje po ravni cesti

Pečjakov električni avtomobil metron 7 je na poti porabil za malce manj kot 96 kilovatnih ur električne energije, kar po dražji gospodinjski tarifi znese 6,72 evra za 726 prevoženih kilometrov.

Andrej nam je sicer povedal, da je v bateriji ostalo še za okoli 3 odstotke energije, kar bi zadostovalo še za okoli 15 kilometrov vožnje z zelo zmerno hitrostjo po ravni cesti. V Dubrovnik se je pripeljals povprečno hitrostjo 66 kilometrov na uro(trasa je peljala po jadranski magistrali), ob zaključku včerajšnje etape v Starem Gradu (Paklenica) pa je bilo v bateriji še malce več kot pol (51 odstotkov) celotne energijske kapacitete.

Kot zanimivost naj povemo, da so baterije v metronu 7 sestavljene iz rabljenih celic.

Glavni tehnični podatki elektromotorja letrika IPM:

Nazivna baterijska napetost: 300 V

Nazivna moč: 50 kW

Nazivna hitrost: 6.000 vrtljajev v minuti

Maksimalna hitrost: 12.000 vrtljajev v minuti

Največji navor: 200 Nm

Masa: 34 kilogramov

Izkoristek: 94 odstotkov

Oglejte si tudi, kaj je nam je Andrej Pečjak povedal pred odhodom na pot:

Preberite še:

Andrej Pečjak in Letrika: električni enoprostorec z dosegom 700 kilometrov

Vozili smo prvi električni, 7-sedežni družinski avtomobil z dosegom 700 kilometrov. Ta je plod slovenskega znanja, saj sta moči združila inovator Andrej Pečjak in šempetrska Letrika.

Andrej Pečjak je s svojo električno dacio šokiral ekipo Tesle

Andrej Pečjak je s sovoznikom Fredericom Mlynarzickom v svoji EV daciji sandero na 14. reliju Monte Carlo des enegies nouvelles osvojil skupno zmago v porabi in prvo mesto med električnimi vozili.

Zakaj Slovenci najbolj zaupajo Tesli Motors in Andreju Pečjaku?

Tesla Motors bo danes v Ljubljani uradno odprla šest hitrih polnilnic. Pri uveljavljanju električne mobilnosti sta Slovence najbolj prepričala Tesla in slovenski inovator Andrej Pečjak.

Foto: Andrej Pečjak, Metron, Jure Gregorčič

Ključne besede: Andej Pečjak, Zeleni Avtomoto, Zgodbe strojev

Povzeto po spletnem portalu Siol.net.